• Balassagyarmat 2660, Madách Liget 12.
  • +36 70 235 5590
  • jonaszsolt@mail.com

Felhasználóbarát szoftver felületek kialakítása

Könnyen kezelhető szoftver felületek tervezése és készítése

Táblázatok

A táblázatok a leggyakoribb összetevői a szoftverek kezelő felületének. Tözsadatok és kapcsolódó adatok megjelenítését leggyakrabban ezzel oldják meg. Alapelvárás hogy az oszlopok csökkenő vagy növekvő sorrendben rendezhetőek legyenek, és ha több mint 100 sor van akkor lapozható legyen. A keresés funkció is alapelvárás, de az összetettsége esetenkét változhat. Rendszerint hozzátartozik még 3 funkció:

  • Új sor hozzáadása
  • Szerkesztés
  • Törlés

Általában csak a legfontosabb adatokhoz tartozik egy egy oszlop a táblázatban, a többi adat a részletes nézetben tekinthető meg, ami sokszor azonos a szerkesztési felülettel. Sokszor előfordul azonban hogy a különböző felhasználók más és más oszlopokat szeretnének látni. Erre egy jó megoldás ha a felhasználó be tudja állítani a számára látható oszlopokat. Az alábbi táblázat felett "A látható oszlopok beállítása" gombra kattintva láthatunk erre egy példát.

A klasszikus megoldás az új adat felvitelére, a meglévő adatok szerkesztésére és a részletes adatok megjelenítésére szolgáló felületekre hogy ezek külön ablakban nyithatóak meg a programban, legyen szó akár asztali programról vagy webalkalmazásról. Ha azonban sok adatsort kell gyorsan egymás után áttekinteni és az egyes adatsorokhoz további adatok kapcsolódnak, akkor érdemesebb ezeket a funkciókat ugyanazon a felületen megoldani. Az alábbi példában erre láthatunk egy fajta megoldás. Az egyes sorok lenyithatóak a gombal és a lenyíló felületen különböző füleken megjeleníthetőek a további kapcsolódó adatsorok, szerkesztő felületek stb. A példában a kölcsönzési napló fülön a lenyitott adatsorhoz tartozó lista látható, aminek a sorai szintén lenyithatóak, így annak a részletei is láthatóvá válnak. Az egyes sorokhoz tartozó listák könnyen áttekinthetővé tehető ezzel a megoldással, nem kell megnyitni rengeteg új ablakot és azok között ugrálni.

Név Típus Beszerzés dátuma Állapot Kiadható

Adatosorok megjelenítése különböző nézetben

Sokkal átláthatóbbá tehetőek az adatsorok ha azokat nem csak táblázatokban hanem különböző diagram, és grafikon nézetekben is megjelnítjük. Pdf és más formátumú dokumentumok is generálhatóak az adatsorokból és letölthetővé tehetőek. Az alábbi példában ugyan azokat az adatokat 3 féle nézetben lehet megtekinteni.

Dátum Tranzakció Összeg

Adatok valós idejű megjelenítése

A web alapú alkalmazások hátránya volt régebben hogy csak akkor frissült az oldal ha a felhasználó frissítette. Ez ma már egyáltalán nem így van. Könnyen megoldható az adatok valós idejű megjelenítése. Az oldal egyes elemeit külön külön lehet autómatikusan frissíteni néhány másodpercenként.
Az allábiakban erre láthatunk egy példát:

Azonosító Esemény leírás Esemény dátuma

Űrlap elemek

Számos megoldás létezik arra is hogy a felhasználók számára könnyebben használható űrlap elemeket hozzunk létre.

Beviteli bezők maszkolása

Kikényszeríti az elvárt formátumot. A mezőbe kattintva jelzi az elvárt karakterek mennyiségét és csak az elvárt karakterek írhatóak be (pl. számok és/vagy csak betűk). Hosszú számoknál (pl. adószám, bankszámlaszám) könnyíti meg a felhasználó számára az adatok bevitelét.

Intervallum vagy egy érték kiválasztása egy skálán

Vannak olyan esetek amikor egy minimum és maximum érté között kell egy értéket vagy intervallumot kiválasztani. Ahelyett hogy egy szabadon beírható értéket kérünk be egy hagyományos beviteli mezőben, megtehetjük hogy eleve kikényszerítjuk a minimum és maximum értéket.

Lenyíló lista

Ha egy lenyíló listábban 50-100 vagy még több elem van, akkor a felhasználónak sokat kell görgetnie hogy a listában megkeressen egy elemet, ha az a lista vége felé van. Erre egy jó megoldás ha a listában tud keresni a felhasználó. Ha több elemet lehet kiválasztani akkor könyebbséget jelent ha egymás mellett látjuk a már kiválasztott elemeket.

Dátum választó

Csoportosítás

Ha arra van szükség hogy az egyes elemeket (ezek lehetnek személyek, tárgyak) különböző szempont szerint csoportosítsunk, akkor erre a feladatra a legalkalmasabb egy olyan felület kialakítása, ahol egyszerre látjuk az egyes csoportokhoz rendel elemeket és a még nem csoportosított elemeket.
Az allábiakban erre láthatunk egy megoldást. Ha a személyek kerete fölé visszük az egérmutatót és a bal egér gombot lenyomva megragadjuk azt, akkor nyomva tartva a gombot áthúzhatjuk az elemeket egy másik csoportba. Valamelyik csoport fölött ha elengedjük a jobb egér gombot, akkor az elem átkerül a csoportba. A csoportvezetők csak a csoport vezető címkék alá kerülhetnek, ugyanígy a dolgozók.

Csoport vezetők
Kiss Tamás
email@email.com
+36 80/455 88 99
Nagy Béla
email@email.com
+36 80/455 88 99
Lakatos Emil
email@email.com
+36 80/455 88 99
dolgozók
dolgozó 1
email@email.com
+36 80/455 88 99
dolgozó 2
email@email.com
+36 80/455 88 99
dolgozó 3
email@email.com
+36 80/455 88 99
dolgozó 4
email@email.com
+36 80/455 88 99
dolgozó 5
email@email.com
+36 80/455 88 99
dolgozó 6
email@email.com
+36 80/455 88 99
1. csoport
Csoportvezető
Beosztottak
2. csoport
Csoportvezető
Beosztottak
3. csoport
Csoportvezető
Beosztottak

Jogosultságok

A felhasználókat jogosultsági csoportokba, a csoportokon belül különböző szerepkörökbe lehet rendelni. Egyszerűbb programoknál elegendő lehet az egyszintű jogosultsági csoportok kialakítása. Ezek alapján a programfelület különböző menüpontjait, illetve egy egy menün belül a különböző funkciókat, a felhasználók jogosultságuk szerint érhetik el.
Például lehet 2 jogosultsági szint: Adminisztrátor és ügyintéző. Az adminisztrátorok minden menüpontot és funkciót elérhetnek. Törölhetnek, létrehozhatnak, módosíthatnak adatokat. Az ügyintézők nem érhetik el a felhasználók menüt, a többi felületen nem törölhetnek semmilyen adatot, de létrehozhatnak és módosíthatnak adatokat és láthatják azokat.

Menük

A szoftver menük kialakításánál a legfontosabb szempont az átláthatóság. A főmenü vagy a fejlécben vagy egy oldalsávban legyen de ne mindkét helyen, mert az csak összezavarja a felhasználót. Indokolt lehet több menü csoport kialakítása a legfelső menü szinten. Például gyakran használatos menük esetében amiket minden egyes felhasználó beállíthat magának, vagy a saját beállítások menücsoport. Kettőnél több szint esetén indokolt egy menü vagy oldal térkép elkészítése.

Térképes megjelenítés

Lehetőség van különböző eszközök valós idejű megjelenítésére térképen.

A fent felsorolt példák csak ízelítőt adnak a számos lehetőség közül. Egy egy speciális feladathoz teljesen egyedi megoldások is kialakíthatóak.